Svenska glasögon får nytt liv i Bolivia

Mikael Larsson lämnade sitt arbete på Synoptik i Nyköping under tolv dagar för att göra en insats i Bolivia. Han och sex andra svenskar reste över Atlanten för att genomföra synundersökningar och dela ut glasögon i rätt styrkor till människor som inte har råd att köpa nya.

Den dammande grusvägen leder fram till Santa Cruzförorten Diluchis nybyggda kyrka. Utanför vajar insjunkna vita ballonger och innerväggarna pryds fortfarande av rosetter gjorda av toalettpapper. Efter söndagsgudstjänsten görs kyrkan om till mottagning.

John Godoy, optiker och grundare av Vision For All, har själv peruanskt påbrå och god kännedom om vilka konsekvenser okorrigerad syn kan ha för fattiga människor. Han har tidigare arbetat på Synoptik i Nyköping och för honom är välgörenhetsresorna en livsstil.

– Jag kan inte leva på något annat sätt. Jag har varit borta i genomsnitt tre månader om året sen jag startade Vision For All, säger John Godoy som tillsammans med sin organisation har besökt över 20 länder, främst i Afrika och Sydamerika.

Efter synundersökningen börjar Mikael Larssons arbete. Han rotar i de uppmärkta lådorna efter glasögon i den styrka som optikern har angivit på kundens journalkort och lämnar sedan ut dem.

– Jag hoppas att vår insats här ska innebära att de unga får en bättre start i livet, att de tack vare att de kan se också kan lära sig att läsa och skriva, säger Mikael Larsson som i vanliga fall arbetar som optikerassistent och butikschef på Synoptik i Nyköping.

Den kalla luften utanför kyrkan skvallrar om att vintern redan har Santa Cruz i ett hårt grepp. Under regntunga skyar trängs över 400 personer på utställda plaststolar. Många av dem saknar inkomst och var nionde kan inte läsa. Behovet av glasögon ser olika ut men gemensamt för alla är att förbättrad syn bidrar till ökad självständighet och större chanser att kunna försörja sig.

– Jag ser som under vatten, men med glasögon kommer jag att kunna jobba bättre, säger Sergio Conteras, 73 år, som arbetar inom byggnadskonstruktion. Han tillägger att han kan alla bokstäver men att han tyvärr aldrig lärt sig att foga samman dem till ord.

Vi träffar folk som arbetar inom industri, försäljning och transport. För dem betyder tillgången till glasögon ökad säkerhet på jobbet. Gång på gång berättar kunderna om att de inte kan urskilja bussnumret, inte längre känner igen vänner på stan och hur svårt det är att trä en tråd när man inte ens ser nålen.

– I Sverige är det en självklarhet att få glasögon om man behöver det, här i Diluchi finns inte ens någon optiker. I Bolivia kan glasögon faktiskt vara skillnaden mellan att kunna lära sig läsa och att i förlängningen få ett arbete, konstaterar Mikael Larsson.

Vision For All

John Godoy grundade Vision For All för 16 år sedan och har sedan dess genomfört ett 90-tal resor till cirka 20 länder. Totalt beräknar man att över 100 000 människor har hjälpts av organisationen.

Insatserna i Bolivia under maj 2011 delades upp på två städer: Santa Cruz (El Torno och Diluchi) och Cochabamba (Alejo Calatayud). Resan avslutades efter åtta arbetsdagar i La Paz.

Innan avresa tvättades och mättes de insamlade glasögonen upp, därefter valdes mängder av par i varierande styrkor ut.

Det svenska arbetslaget bestod av tre optiker och fyra optikerassistenter. Totalt hjälpte de 2 353 människor under sin vistelse, varav knappt 60 procent kvinnor, drygt en tredjedel mellan 50 och 65 år, 39 procent arbetslösa och till 87 procent läskunniga.

Text och foto: Nicole Kling

Reportaget publicerat i Södermanlands Nyheter.